Blogg

Äntligen! Meg Rosoff får Alma-priset

– Jag vill att barn och unga vuxna ska tänka på livets djupare aspekter, vilka de är och vilka de kan bli, säger Meg Rosoff. Jag är 59 år gammal, men fortfarande tonåring.

Den mångfaldigt prisbelönta boken ”Så har jag det nu” (How I Live Now, 2004) är en läsupplevelse som verkligen känns i magen. Den handlar om krig- först som något avlägset som drabbar andra och sedan fasan av att plötsligt själv befinna sig mitt i det. Men här finns också en spirande kärlekshistoria och man bara måste få veta hur det går för Daisy, bokens 15-åriga huvudperson.

Alma, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, är på fem miljoner kronor och ges för ett livsverk. Så här lyder Alma-juryns motivering:

”Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.”

Meg Rosoff föddes i Boston men bor sedan många år i London. Fem av hennes böcker finns översatta till svenska: ”Så har jag det nu”, ”Justin Case”, ”Älgbarnet”, ”Den jag var” och ”I begynnelsen var Bob”.
How I Live Nowjust-in-casealgbarnetden-jag-varI-begynnelsen-var-bob

 

Barnböcker vs TV

Barnböcker vs TV

Jag älskar böcker. Min två och ett halvt-åring också. Men det finns tider på dygnet när andra alternativ är mer lockande.

Första sommaren-läsning
En av Grims första favoriter: Liten, liten snälling av Lotta Olsson och Charlotte Ramel

Först ville han mest tugga på dem, och lyssnade mest koncentrerat på texter med rim, som i boken ”Liten, liten snälling”. Det var så otroligt mysigt att börja läsa tillsammans, och vi hade en plan, att nej TV, det är inte bra för barn att titta på TV, vi ska väl inte bli så slappa att vi sätter på TV:n när vi har så många bra böcker och det är ju mycket roligare att LEKA också.

Men vem orkar läsa klockan halv fem på morgonen, när det tydligen är dags att gå upp? Under en ganska lång period gick vi upp vid femsnåret varje morgon, jag har nästan förträngt hur fruktansvärt det var. Och det var så den smög sig in i vår idylliska boktillvaro. Den gjorde att jag kunde ligga i soffan med armen runt ett och ett halvt-åringen medan han tittade på Teletubbies och var hur nöjd som helst. En liten stund, så att man fick simma upp till ytan liksom och bli människa igen.

Och så klart, sedan dess pockar TV:n på uppmärksamhet titt som tätt och jag erkänner att den åker på varje dag. Men aldrig i sovrummet, där är det skärmfritt numera och godnattsagor står fortfarande högt i kurs. Så länge han fortfarande vill att vi läser så är det väl ok att chilla i soffan med lite TV ibland. Säger vi…

Högläsning: Topp 5 just nu

Högläsning: Topp 5 för 3-åring

Nu har det blivit kul med karaktärer – alla böcker med de här figurerna står högt i kurs:

1.       Bu och Bä

2.       Richard Scarry-böckerna (egentligen letar vi mest efter Gusten Guldbagge)

3.       Lilla Anna

4.       Alfons Åberg

5.       Lilla spöket Laban

alfons åberg bu och bä lilla spöket laban richard scarry lilla anna

Och Historien om någon av Åke Löfgren är ju helt fantastisk, men den är ju egentligen mest spännande första gången …

Biblan

Hänga på biblan

I Stockholm finns det så många fina bibliotek, och här är några av våra favoriter:

Rum för barn i Kulturhuset finns det verkligen något för alla. Här kan man läsa och låna böcker, spela spel, måla i målarverkstaden och de har ofta program med olika aktiviteter. En alldeles underbar plats, stort och luftigt men vissa dagar kan det vara mycket folk.

Då är de ofta lugnare på Stadsbiblioteket vid Odenplan, där har de även sagostund ibland och ett stort utbud av böcker. Medborgarplatsens bibliotek, eller Tranströmerbiblioteket Medborgarplatsen, är också mysigt och har bra sortiment, mitt i stan. Dieselverkstadens bibliotek är vi ofta på, också väldigt trevligt ställe med många mysiga soffor och hörn där man kan läsa högt och bläddra i tusentals böcker, och det finns ett bra fik!

Barnboksutgivningen ökar

Barnboksutgivningen fortsätter att öka

Förra året gavs 2 089 barnbokstitlar ut i Sverige! Och allt tyder på att läsandet bland barn och unga ökar, vilket är hundra procent bra. Så att det finns mer än någonsin att välja bland måste väl också vara av godo då, eller?

Det finns så många sätt att ge ut en egen kärt ihopsnickrad saga nu. Man kanske har gått och ruvat länge på ett manus och en dag känner att NU är det färdigt att presenteras för världen. Det behöver inte vara ett förlag inblandat, det går att ge ut den ganska lätt ändå. Och i vissa fall lite för lätt kanske. Herregud, 2 089 nya böcker ­ på ett år! Jag gissar att allt inte håller Anna-Klara Tidholm- eller Barbro Lindgren-klass.

Men det kanske inte spelar någon roll att alla böcker inte blir storsäljare eller hamnar på varenda bibliotek. Även om det bara är ens katt som vill höra så har man ju ändå fått sätta ihop en bok, vilket är en dröm som har blivit lättare att uppfylla nu. Så heja alla drömuppfyllare!